Vaig conèixer en Miquel Garcia fa molts anys a Hangar, un centre de creació artística de Barcelona on jo treballava i on ell tenia un estudi. Des d’aleshores, la seva trajectòria s’ha mantingut fidel a una mirada crítica que es manifesta tant en la seva obra com en la seva relació amb l’espai de treball. La seva trajectòria està marcada per la recerca, la crítica social i una mirada incisiva sobre el lloc que habita. Des de projectes sobre la memòria històrica fins a reflexions sobre la gentrificació i la precarietat, el seu treball posa el dit a la nafra en qüestions que sovint passen desapercebudes. En aquesta conversa, parlem del seu procés, dels reptes d’un artista sense taller fix i del paper de l’art com a eina crítica.
Com descriuries el teu estudi?
La meva zona de treball és la que no tinc. Durant molts anys he disposat de diferents estudis i tallers, espais multidisciplinaris on podia emmagatzemar tot el material que faig servir per a la meva producció. Però actualment el meu estudi és nòmada: treballo molt a la biblioteca, faig recerca i, quan necessito un espai concret per produir, busco un taller temporal. Ara mateix, per exemple, estic a l’associació cultural La Volta, al barri de Sant Narcís de Girona, on he llogat un espai durant un mes per desenvolupar un projecte de joieria.
L’estudi ha canviat la manera com treballes o enfoques la teva obra?
Totalment. Ja no tinc un estudi fix, i això m’ha obligat a adaptar-me i a fer projectes puntuals segons l’espai de què disposo. Si tinc un taller, puc treballar de manera més plàstica i extensa; si no, em centro en la part conceptual, la recerca i els aspectes visuals. Aquesta condició mòbil ha afectat la manera com planifico la meva producció.
Quins són els elements o objectes del teu estudi que consideres essencials per a la teva feina?
Sempre porto amb mi la documentació del projecte en el qual treballo i algunes eines essencials. Un objecte important per a mi és una publicitat de pastilles Andreu dels anys vint, que em va regalar el meu pare. És una mena de mapamundi amb fusos horaris que em recorda qui soc, d’on vinc i la connexió amb el món.
Et sents influenciat per l’espai físic de l’estudi quan estàs creant?
Molt. L’espai determina el tipus d’obra que faig. Si tinc un taller gran, em permet treballar amb pintura i escultura; si no, em centro en la recerca i en projectes més conceptuals. Ara, per exemple, vull iniciar un projecte d’escultura, però necessito un espai adequat i encara no l’he trobat.
Com organitzes el teu temps a l’estudi? Tens alguna rutina especial?
Intento organitzar-me, però el temps administratiu i de gestió que tenim avui en dia els artistes visuals ho complica. Quan treballo, silencio el telèfon i evito mirar correus electrònics. A la biblioteca, aquesta concentració és més evident. Quan faig joieria, escolto música i em centro plenament en la creació.
Com et sents afectat per l’entorn on està situat el teu estudi?
Ara mateix soc a La Volta, un espai que ja coneixia d’altres residències. Tot i que el barri no ha influenciat directament aquest projecte concret, el meu treball actual tracta sobre els bombardejos de la Guerra Civil a Girona, així que la ciutat sempre acaba sent present en la meva obra.
Com influencien els elements locals (cultura, paisatge, comunitat) en la teva obra?
La cultura i la història de cada lloc influeixen en la meva feina. Ara mateix estic treballant en un projecte vinculat a la memòria històrica de Girona, i sempre hi ha un diàleg amb el territori i la seva gent.
Hi ha algun aspecte de la ciutat/poble/entorn que trobis particularment inspirador per al teu treball?
Girona és una ciutat amb molta sensibilitat per l’art i la cultura, però pateix una manca d’espais de producció artística. Hi ha bones programacions culturals i formatives, però falta un centre de creació com Hangar a Barcelona. Aquesta realitat m’ha fet reflexionar molt sobre la importància de tenir infraestructures per als artistes.
Creus que la teva obra seria diferent si estiguessis en un altre lloc?
Segurament. L’espai disponible i la cultura local condicionen molt el tipus d’obra que puc fer. Al Brasil, per exemple, vaig tenir un estudi a “Casa das Caldeiras” durant un any i allà el meu treball va prendre un enfocament diferent. Si tingués un espai fix, podria treballar amb altres materials i formats.
Com et connectes amb la comunitat artística o cultural del lloc on treballes?
Conec gent de La Volta i altres espais artístics. Sempre és interessant intercanviar idees amb altres artistes i creadors. La interacció amb la comunitat sempre enriqueix la meva feina.
El lloc on vius ofereix oportunitats o reptes específics per a un artista?
Girona té una comunitat artística viva, però l’absència d’espais de producció és un gran repte. A més, la ciutat ha patit un procés de gentrificació peculiar, impulsat en gran part pel boom del ciclisme. Aquest fenomen ha transformat el Barri Vell en un espai altament revalorat, amb restaurants, botigues i fins i tot habitatges especialment orientats als ciclistes. Aquesta nova dinàmica econòmica ha estat percebuda inicialment com una oportunitat, però ha acabat generant problemes com l’augment del cost de vida i la saturació dels espais públics. Ara mateix, la ciutat viu una polarització entre qui defensa aquest model i qui alerta de les seves conseqüències. En paral·lel, molts artistes gironins han decidit establir-se fora de la ciutat, aprofitant la proximitat de pobles amb gran càrrega simbòlica com Empúries, Rupià o la Bisbal, on s’estan impulsant projectes de revitalització artística. Així, mentre Girona lluita amb la seva pròpia transformació, el seu entorn continua sent un pol d’atracció per a la creació artística i el diàleg amb el territori.
https://www.miquelgarcia.net/